(untitled) (Progress Annals: Journal of Progressive Research, 2023)
Маълумки, тарих фани тарихий манбаларнинг тадқиқи ва таҳлилисиз ривожлана олмайди. Тарихий манба-инсоният ижтимоий тараққиёти жараёни ҳақида маълумотлар олиш учун хизмат қиладиган моддий ва маънавий маҳсулидир. Ватан тарихининг ёритувчи тарихий манбаларни қайта ўрганиш, холис яратиш учун яратилган имкониятлардан фойдаланиб аждодларимизнинг ишлари ва тарихий хотирамизни жонлантириш йўлида долзарб илмий йўналишлардан бири бўлган XIX-XX асрнинг бошларида Хива хонлигида иш юритиш ва архив иши тарихи масаласи атрофлича ўрганилмаган, бироқ истиқболли мавзулардан бири саналади.