Xorijiy Mamlakatlarda Sport Turlarining Tashkil Etilishi (Open Academia: Journal of Scholarly Research, 2023)
Aholi o‘rtasida jismoniy tarbiya va sport ishlarini tashkil etishning yangi yo‘nalishi “Sport hamma uchun” harakati bo‘ldi. 1966-yilda Yevropa iqtisodiy hamjamiyati qoshidagi madaniy hamkorlik Kengashi uning tarkibiga kiruvchi mamlakatlarga ommaviy sport va turizmni rivojlantirish bo‘yicha uzoq muddatli dasturlarni qabul qilishni tavsiya qildi. 1975- yilda “Sport hamma uchun “Yevropa Xartiyasi tasdiqlandi, unda davlat va nodavlat notijorat tashkilotlarining rekreativ jismoniy madaniyatni rivojlantirish bo‘yicha faoliyati tartibi, shu jumladan yurish va yugurish, aerobika va sport gimnastikasi, suzish sport turlaridan eng oddiy ochiq musobaqalarni tashkil etish, chang‘ida yurish, sayyohlik sayohatlari va ekskursiyalar va boshqalar tashkil etildi.