Boshlang‘ich sinf ingliz tili ta’limi jarayonida o‘quvchilarning funksional savodxonligini shakllantirishning pedagogik-psixologik asoslari (Open Academia: Journal of Scholarly Research, 2025)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinfda ingliz tili ta’limi jarayonida o‘quvchilarning funksional savodxonligini shakllantirishning pedagogik-psixologik asoslari yoritilgan. Tadqiqot davomida funksional savodxonlik tushunchasining mohiyati, uning boshlang‘ich ta’lim bosqichidagi ahamiyati hamda xorijiy til o‘qitish kontekstida shakllanish mexanizmlari tahlil qilingan. Shuningdek, o‘quvchilarning yosh xususiyatlari, psixologik tayyorgarligi va nutqiy rivojlanish bosqichlari inobatga olingan holda, funksional savodxonlikni rivojlantirishda samarali metodik yondashuvlar, motivatsion omillar va kommunikativ faoliyat turlarining o‘rni asoslab berilgan. Maqolada zamonaviy ta’lim texnologiyalari, ayniqsa, interaktiv va kontekstual yondashuvlarning qo‘llanishi orqali funksional savodxonlikni shakllantirish bo‘yicha pedagogik tavsiyalar ham ishlab chiqilgan. Natijada, boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida ingliz tilini faqat grammatik bilim sifatida emas, balki amaliy muloqot vositasi sifatida qo‘llash ko‘nikmasini shakllantirishga qaratilgan ilmiy asoslangan yondashuv taklif etiladi.