Eski uyg‘urcha yozma matnlarga ko‘ra qadimgi turk tabobati (Open Academia: Journal of Scholarly Research, 2025)
Qadimgi turklarda tabobat ilmi qanday bo‘lgani masalasini yoritishda qadimgi turk-run yozuvli bitiklar va boshqa turli alifbolardagi turkiy yozma manbalardan tashqari xitoy, sug‘d, tibet, arab va fors tillaridagi asarlarda uchraydigan ma’lumotlar o‘ziga xos o‘rin tutadi. Ushbu tillardagi yozma manbalar asosan rivojlangan o‘rta asrlarga tegishli bo‘lib, ko‘pchiligi IX – XII asrlarga to‘g‘ri keladi. Shu bilan birga, qadimgi turk tabobatini yorituvchi yozma manbalar qatorida eski uyg‘urcha, to‘g‘rirog‘i, sug‘diycha negizli qadimgi turk yozuvida bitilgan ko‘plab tibbiy matnlar ham alohida o‘rin egallaydi.