(untitled) (Open Academia: Journal of Scholarly Research, 2023)
7 дан 11 ёшгача бўлган 145 нафар бола клиник-иммунологик текширувдан ўтказилган. Улардан: 1-гуруҳ: 40 нафар бола – НС, нефротик шакли. 2-гуруҳ: 40 нафар бола – НС, нефротик шакли+атопик дерматит (АД). 3-гуруҳ: АД билан 40 нафар бола. Нейронлар тармоғини моделлаштиришнинг математик усули атопия фонида кечувчи сурункали гломерулонефритнинг нефротик шаклларини сифат ва миқдор белгилари комбинацияларини баҳолаш имконини берди. НСда сифат ва миқдор белгиларининг юқори ахборийлиги олигурия, протеинурия, СД3; НС+АДда: шишлар, умумий оқсил, буйрак тўқимасига нисбатан АСЛ, ЦИК; АД маркерлари бўйича – теридаги қичима, IgE кўрсаткичлари билан ифодаланди.АДли болаларда НСнинг ташхисот кўрсаткичи бўлиб иммунопатологик хусусиятлар: буйрак тўқималарига нисбатан АСЛнинг ошиши, ЦИК, IgЕ миқдорининг кўпайиши, IL2, IL4 кўп ишлаб чиқариши. Ишлатилган ташхисот алгоритмининг самарадорлиги НСда: ГРНС- 35%, ГЗНС- 65%; СГН+АД: ГРНС- 45%, ГЗНС 55%; АДда-20% эрта аниқлаш