(untitled) (Open Academia: Journal of Scholarly Research, 2025)
Gormonlar-bu bezlar tomonidan ishlab chiqariladigan va organizmdagi ko’plab jarayonlarni boshqaradigan moddalar.Ayollar tanasida gormonlar reproduktiv tizim(tug’ish salohiyati),tuyg’ular,go’zallik,moddalar almashinuvi va umumiy sog’lik uchun katta ahamiyatga ega.Bu gormonlar asosan ichki sekretsiya bezlaridan ishlab chiqariladi va qonga quyiladi.Qon orqali butun tana bo’ylab tarqaladi va ma’lum to’qima yoki nishon a’zolarga tasir qiladi.Organizmdagi biologik jarayonlarni boshqaradi.Ushbu maqolada ayol organizmida bo’ladigan turli xil o’zgarishlar,kelib chiqadigan kasalliklar,profilaktikasi,davolashusullari haqida yoritib beriladi.