Rumiy Ijodida Ishq Va Ayol Ahamiyati (Diversity Research: Journal of Analysis and Trends, 2024)
Milodiy 11-13-asrlar fors adabiyotining eng koʻzga koʻringan mavzularidan biri irfon yoki tasavvufiy adabiyot boʻlsa, bu turdagi adabiyotning eng mashhur namoyandasi Jaloliddin Muhammad Balxiy Mavlaviy (1207-1273) va uning bezavol asari “Masnaviy maʼnaviy”si hisoblanadi. Bu asar asrlar davomida ilm ahli dunyosiga maruf bo`lib, bugungi kungacha ham o`z qiymatini yuqotmagan. Garchi birinchi marta "Masnaviy ma'naviy"ning tanqidiy ko'rinishi, taniqli ingliz olimi Nikolson tomonidan nashr etilgan bo'lsada, bugunga qadar ko'plab tadqiqotchilar, izlanovchilar va tarjimonlar uning o'lmas asarlarini bir necha tillarga tarjima qilib, o`zlarining ma`naviy mulkiga aylantirib bo`lgan. O'zbekistonda ham Mavlaviy va uning asarlariga katta eʼtibor qaratilgan